maanantai 12. tammikuuta 2015

Päivän ruoka/ food of the day (7)




Jäätelöä tehtiin jo 1600-luvulla, jolloin se oli niin erityinen herkku, että sitä saivat vain kuninkaalliset. Jäätelöstä tuli hyvin suosittu jälkiruoka 1700-luvulla. Ensimmäiset jäätelöreseptit julkaistiin jo 1700-luvun alussa. Metallinen korkea, kannellinen astia, sorbetiere, jossa jäätelöä tehtiin, upotettiin puuastian sisään, joka oli täynnä suolan ja jään sekoitusta. Aineksia eli seljajauhoa ja kiehuvaa vettä piti sekoittaa koko ajan metallisella pitkävartisella kauhalla. Jäätelöä tehtiin kartanoissa juhlia varten ja tarjolla saattoi olla hyvinkin eksoottisia makuja: seljankukka-, kahvi-, tee-, ananas- ja marjajäätelöä. Jäätelö voitiin tarjoilla esim. annosmaljoissa tai muottiin valettuna. Tämä jäätelö on valettu kakkumuottiin ja tarjoillaan vadelmien, pikkuleipien ja kermavaahdon kera.

Ice cream was prepared already during 17th century but then it was so exclusive dish that only royal people ate it. Ice cream became very popular dessert in 18th century. First ice cream recipies were published in early 18th century. A cylinder shaped metal container, called in French sobetiere, was put in wooden bucket filled with mixture of ice and salt. The mixture of elder flower and boiling water was to be stirred well during its cooling with pewter spoon having a long wooden handle. Ice cream was prepared in big country houses for fine dinners. Very exotic flavours were used: elder flower, coffee, tea, pineapple and berries, for example. Ice cream was served in individual small bowls or as molded. This ice cream is molded and served with raspberries, ginger bread and whipped cream.

1 kommentti:

Merja kirjoitti...

Herrrkullisen näköistä, nam!