maanantai 10. elokuuta 2009

1700-luvun miesten puku, 18th centry gentlemen costume, 1700-tals herrkostym

1700-luvun miesten puku oli takkipuku, johon kuului polvipituinen takki, liivi sekä polvihousut. Se oli säädystä riippumaton asu, mutta säätyasemaa korostettiin kankailla.

The man's costume of the 18th centry included a jacket of knee lenght, waiscoat and breeches. The outfit was independent of a social class but the class disctictions were reflected in the choice of fabrics. Here the gentlemen of the Manor, Karl, Johan and Bertil, pose in their new outfits.

Herrklädseln i 1700-talet bestådde av en jacka, en väst och knäbyxor. Klädseln var oberoende av ståndet men samhällklassen framhölls med valen av tyget. Här poserar genlemännen av Fjärilsgården, Karl, Johan och Bertil, i deras nya kostymer.


Takit olivat yläosastaan hyvin vartalonmukaisia ja levisivät kellomaisiksi helmasta laskosten avulla. Takkiin kuuluivat isot taskuläpät (taskuja ei ollut eli läpät olivat vain koristeena) ja hihansuiden käänteet. Takkeja oli sekä kauluksellisia että kauluksettomia.

Vuosisadan alussa liivi oli pitkä, mutta se lyheni vuosisadan loppua kohti ja se leikattiin etukulmista vinoksi. Takki, liivi ja housut olivat yleensä villakangasta. Vuosisadan loppua kohti varsinkin liivit muuttuivat hyvinkin koreiksi - ne olivat samettia ja kirjailtua silkkiä.

Housujen lahkeet menivät sukkien päälle (vuosisadan alussa vielä alle) ja ne kiinnitettiin soljilla.

Liivin alla oli pellavainen iso paita, jossa oli pieni kaulus Koska alusvaatteita ei käytetty, paita toimitti myös kalsareiden virkaa ja saatettiin solmia alaosastaan ”housuiksi”. Pukuun kuului myös valkoinen huivi.

Muodikkaalla miehellä oli myös aina hattu. Hatut olivat tavallisesti kolmikolkkahattuja ja ne koristeltiin sulin. Kengät olivat lähes aina mustaa nahkaa ja ne kiinnitettiin hopeisilla tai messinkisillä soljilla. Yleensä solkia oli vain yhdet tai kahdet ja niitä vaihdeltiin kengistä toisiin. Kengissä oli myös korot.

Miesten pukuun kuului aina peruukki, vaikka naiset saattoivat pitää omia hiuksia puuteroituina. Miesten peruukki oli ns. kukkaroperuukki, jossa hiukset menivät niskassa pussiin tai rusettiperuukki, jonka niskanauha saatettiin solmia jopa kaulaan.

Miesten koruina olivat takkien ja liivien koristenapit, kenkien ja housujen soljet, sormukset sekä taskukellot. Pukuun saattoi vielä kuulua keppi tai pukumiekka.

Tässä kartanon herrasmiehet nuoriherra Karl ja hieman varttuneemmat veljekset Bertil ja Johan esittelevät 1700-luvun herrain muotia.

Lähteet:
- Suomen antiikkiesineet. 2006. Renesanssista rokokoohon. (Rokokoon muotipuku ja korut, s. 196-199). Weilin+Göös. 318 s.
- Muodikkaasti 1700-luvulla - 1700-luvun pukutietoutta. Julkaisematon moniste.





2 kommenttia:

sissy kirjoitti...

Ei voi muuta kuin kumartaa ja poistua selkä edellä huoneesta! Kertakaikkisen aatelisen upeaa työtä tälle tavalliselle torpparille.

Pubdoll kirjoitti...

So handsome and well dressed men you got! :-)