keskiviikko 26. elokuuta 2009

Kaikki esi-isieni tuolit II: kustavilaiset tuolit, All my ancestors chairs II: gustavian chairs, Alla mina förfädernas stolar II: gustavianiska stolar

Tuolisarja jatkuu - nyt ovat vuorossa kustavilaiset tuolit.

Stolserien fortsätter - nu är i tur gustavianiska stolar.

The presentation of chairs continues - now in turn are the gustavian chairs.


Svenska modellen
Tämä on kaikkien tavallisin ja kopioiduin kustavilainen tuolimalli. Vuonna 1780 yksi Ruotsin merkittävimmistä tuolintekijöistä toimitti näitä tuoleja 200 kappaletta Drottningholmin ja Gripsholmin linnoihin. Niitä käytettiin linnoissa pääasiassa vierastuoleina. 1780-luvulla tuolista tuli hyvin suosittu myös kuninkaallisten ympyröiden ulkopuolella. Herraskartanoissa ne olivat useimmiten ruokasalin tuoleina. Tuolissa on alaosassa H-ristikko ja selkäosa on medaljongin muotoinen. Tuolin malli pohjautuu vanhempiin englantilaisiin ja hollantilaisiin tuoleihin. Tuolin runko on ostettu kittinä Kottetoysta. Tuoli on maalattu siniharmaaksi ja verhoiltu punasävyisellä raidallisella kattuunilla. Tuoleja on kuusi kappaletta kartanon ruokasalissa.

Nollstolen
Nollatuoli on myöhäiskustavilainen malli 1700-1800-luvun vaihteesta. Selustan yläosassa on meldaljonkimuoto sulkakuvioineen, joita yläosassa ympäröi laakerikranssi. Selkänojan alaosassa on viisi nollakuviota, joista tuoli on saanut nimensä. Tuoli on englantilaistyyppinen. Tuolin runko on ostettu kittinä Kottetoysta. Tuoli on maalattu valkoiseksi ja koristeltu kullalla ja verhoiltu kuviollisella silkillä. Tuoli on mahdollisesti menossa uudelleen maalaukseen ja verhoiluun. Fjärilsgårdissa sillä ei ole vielä paikkaa.

Gustavianisk fåtölj
Kustavilaiset tuolit saattoivat olla myös nojatuoleja. Tämä tuoli on ostettu New Yorkista nukkekotikaupasta valmiina ja se väittää olevansa aito Bespaq. Tuolin mallista on vaikea sanoa, onko se alkuperäinen myöhäiskustavilainen vai sittenkin uuskustavilainen – se kun on kovin koristeellinen myöhäiskustavilaiseksikin. Joka tapauksessa kartanon herrat istuskelevat näillä tuoleilla ihan tyytyväisinä kartanon kirjastossa.

Axstol
Tämä on myös tyypillinen kustavilainen tuoli, ns. lyhdetuoli. Se on englantilaistyyppinen ja sen selustassa on lyhdekuvio. Tämä tuolin on valmistanut ruotsalainen Coco. Alun perin se oli valkoinen ja siinä oli ruusukuvioinen istuin. Tuolin olen maalannut harmaaksi ja verhoillut vihreäraidallisella kankaalla. Tuolipari sijaitsee kartanon lastenhuoneessa
Ei kommentteja: