keskiviikko 12. elokuuta 2009

Kaikki esi-isieni tuolit, osa I: rokokootuolit, All my ancestors chairs, Alla mina förfädernas stolar

Fjärilsgårdin kartanossa on lukuisia tuoleja 1700-luvulta ja muutamia aiemmiltakin tyylikausilta. Tuoleja on joko yksi, tuolipari tai sitten isompi tee- tai ruokailuryhmä. Kuvissa ne ovat kuitenkin joko yksittäin tai parittain. Ensimmäisenä ovat vuorossa rokokootuolit.

In my manor there are numerous chairs from 18th century and some from earlier style periods as well. There are one chair, two chairs or a group for them for e.g. a dinig set. Here I present them only as pairs or as one chair. First are the rococo chairs.

I färilsgård finns det många 1700-tals stolar ock några andra också från tigigare stilperioderna. Det finns en stol, ett par eller en grupp av dem för matsal osv. I bilderna är dem endast en eller ett par åt gången. Som första är stolar i rococostilen.


***
With this I welcome my international readers. From now on I try to write all entries also in English - at least short texts. This blog tells about building of Finnish 18th century style (rococo and neo classic) manor constucted in an old insect collection cupboard of 12 rooms - therefore the name Fjärilsgård, Butterfly Manor. Warm welcome!

Välkommen till mina nordiska läsarna. Härefter försöker jag skiva också på svenska - åtminstone korta texter. Den här bloggen berättar om byggandet av finsk 1700-tals herrgård (rococo och gustavian style) byggd in ett gammal insektskåp av 12 rum - därför namnet Fjärilsgård. Hjärtlig välkommen!

***

Förgylld rokokostol
Tuoli on kopio Drottningholmin linnan kiinalaisessa salongissa olevasta tuolista – siellä se vain on verhoiltu sinisellä kruunukuvioisella kankaalla. Tuolit tilattiin Drottningholmiin Pariisista ja niitä on käyttänyt kuningatar Loviisa Ulrika. Alkuperäisestä tuolista löytyy leima vuodelta 1777. Tuolin runko on ostettu kittinä Kottetoysta. Tuolit on maalattu kullanvärisiksi ja verhoiltu valkoisella silkkibrokadilla. Kartanossani rokokootuolit kuuluvan kartanon rouvan makuukamarin seurusteluryhmään. Seurusteluryhmän ääressä juodaan 1700-luvun muotijuomia, teetä ja kaakaota ja pelataan korttia.

Järvsö bondrokokostol
Tämän tyyppistä tuolia kutsutaan talonpoikaisrokokooksi. Tuoli on balusteriselustainen (voimakkaasti profiloitu pylväsmuoto), taaksepäin taivutettu ja siinä taivutetut jalat.Tukipienat ovat H-muotoiset. Selkälaudassa on avaimenreikäkuvio.Talonpoikaisrokokootuoleja valmistettiin 1750-luvulta 1800-luvun puoleen väliin asti runsaasti eri puolilla Ruotsia. Tuolin runko on ostettu kittinä Kottetoysta. Kartanossani ne täydentävät förmaakin isoa rokokookalustoa ns. varatuoleina rouvien kahvikekkereillä.

Rokokostol
Rokokootuoli on klassinen tuolityyppi ja leimallisesti säätyläiskotien huonekalu. Barokin muotojen vaihtuessa 1720-luvulla rokokooksi myös tuoleista tuli kevyempiä ja sirompia. Tuolin selkälauta on balusterinmuotoinen ja siinä on avaimenreikäkuvio. Tuolissa on sarjaan upotettu irtoistuin. Tuoli valmistettiin joko lepästä, koivusta tai männystä. Rokokootuolit maalattiin useimmiten oljenkeltaisiksi, punaruskeiksi tai vihreään tai siniseen taitetun harmaiksi. Edustuskamareitten tuolit eli makuukamarin ja förmaakin tuolit verhoiltiin suuriruutuisella pellava- tai puuvillakankaalla, voimakkaan värisellä sillkibrokadilla ja vuosisadan lopussa myös kattuuneilla eli puuvillakankailla tai sintseillä eli vahatuilla puuvillakankailla. Tämä tuoli on maalattu punaruskeaksi ja verhoiltu kukallisella kattuunilla. Tuolin runko on ostettu kittinä Kottetoysta osana sarjaa johon kuuluu 4 tuolia ja ruokapöytä. Ne sijaitsevat kartanoni förmaakissa.

Gul rokokostol
Tässä oljenkeltaiseksi maalattu ja vaaleansinisellä sintsillä verhoiltu rokokootyyppinen tuoli. Tyylipuhdas se ei ole, koska se on alun perin puuvalmis Euromini, mutta soveltuu hyvin kartanoni eteisen pieneen kahviryhmään aikakauden mukaiseksi tyyliteltynä.

Skrattstol
Ensimmäiset naurutuolit valmisti Englannissa Thomas Chippendale 1700-luvulla. Tuolin selkänoja on koristeltu iloisilla suilla, jotka muistuttavat hymyilevää kissa tai kujeilevaa kiinalaista lohikäärmettä. Tuoli on yhdistelemä kiinalaisia, goottilaisia ja rokokoon tyylipiirteitä. Tuolin runko on ostettu kittinä Kottetoysta. Tuolit on maalattu kullanvärisiksi ja verhoiltu valkoisella sintsillä täydentämään rokokoonojatuolien muodostamaa ryhmää kartanonrouvan makuukamarissa.

Ei kommentteja: