tiistai 4. elokuuta 2009

Myöhäiskustavilainen sänky, Gustavian canopy bed, sengustavianisk himmelsäng

Myöhäiskustavilaissänky on tehty myös puurimoista ja -levystä. Tyypillisesti sänkyverhot olivat tuolloin ruudulliset. Kukallinen sängynpeitto on puuvillaa. Pikkupöydän pitsiliina on nukkekotiystävän virkkaama. Ristipistotyynyt on ostettu kuten myös puuhevonen. 1700-luvulla puiset vetolelut, varsinkin hevoset, olivat jo käytössä.

Myös nuket olivat tyypillisiä. Myös pallo-kuppi-naru -heittolelu oli tyypillinen. Rumpukin saattoi olla lapsella. Paperiset teatterit ja jopa ihan oikeat nukketeatterit, joissa keppien päässä olevilla nukeilla leikittiin, saattoivat olla lastenhuoneissa oikein hienoissa taloissa. Joitakin näistä aion vielä tehdä lastenhuoneeseen.


3 kommenttia:

Lissu kirjoitti...

Kauniit sängyt! Ruusutyyny on tosi suloinen <3 Itsekin tein omaan kustavilaiseeni baldakiinilla varustetun sängyn. Baldakiini ei ole kiinni sängyssä vaan seinässä.Kuuluiko kustavilaisessa ajassa verhokatoksen olla kiinni sängyssä?

Tingeling kirjoitti...

Hei Lissu,
olen nähnyt ainakin neljänlaisia 1700-luvun sänkykatoksia. Eli siis tuo sinun kuvaamasi seinään kiinnitettävä puoliympyrä (löytyy myös iavan ihania nykykotiin sopivia Juvilta...), katosta narujen varassa roikkuva pieni nelikulmainen, sänkytolppien kera neliönmuotoinen kokokatos (joko kokolevyllä tai vain rimoilla) ja tämä monimutkaisempi myöhäiskustavilainen häkkyrä. Tämän häkkyrän olen nähnyt myös kehdossa (yhdessä museossa Porvoossa).

Eija Luoto kirjoitti...

On todella kaunista, viehättävää ja "tyylipuhdasta". Upeaa työtä!